Geçtiğimiz haftalarda Kış Olimpiyatları sayesinde sıkça ekranlarda tanık olduğumuz kış sporlarının, dünyada olduğu kadar Türkiye'de de popüler olarak yapılan ve sınırlı bir kitle tarafından tercih edilen dalları var. Hangisiyle ilgileniyor olursanız olun, ülkemizde kış sporlarına adanmış tesisler, sporun kendisinden de, spor amaçlı bir tatilin her anından da keyif almanız için birçok imkana sahip. 

KIŞ SPORLARI.

Karda Özgürleşin: Kış Sporları ve Türkiye'den Öneriler.

Kış sporları deyince tüm dünyada akla ilk olarak kayak geliyor. Fakat aslında karda ve buzda kaymanın yüzlerce yolu var! Sadece kayak sporu bile onlarca alt branşa ayrılıyor. Geçmişte karda ve buzda yolculuk edebilmek ya da ulaşımı sağlayabilmek için icat edilen kayak, buz pateni ve kızak gibi araçlar, motorlu taşıtların ve teknolojilerin gelişmesinin ardından işlevlerini göreceli olarak yitirerek birer eğlence, vakit geçirme ve spor aracına dönüşmüş. Doğal olarak İskandinav ülkeleri, Rusya ve Kanada gibi kış mevsiminin uzun sürdüğü ülkelerde daha popüler olan kış sporları, sadece bunlara ayrılan kayak merkezlerinin yaygınlaşmasıyla daha geniş kitlelerce öğrenilmeye ve yapılmaya başlanmış. Alpler'deki ilk kayak merkezi St. Moritz 1864'te kış sporu tutkunlarını konuk etmeye başlamış. Yirminci yüzyılla birlikte buz pateni ve buz hokeyi gibi sporlar, yalnızca açık havada değil, yapay buz teknolojisi ve kapalı spor salonlarının inşa edilmesiyle iç mekana taşınmış.

Karda Özgürleşin: Kış Sporları ve Türkiye'den Öneriler.

Bugün dünyadaki en büyük kış sporları etkinliği olarak kabul edilen ve Olimpiyat Oyunları'nın bir uzantısı olan Kış Olimpiyatları'nın kökleri 1901-1926 yılları arasında iki ya da dört yılda bir gerçekleştirilen ve İsveç, Norveç ve Finlandiya'nın katıldığı Nordik Oyunları'na dayanıyor. İlk Kış Olimpiyatları, 1924 yılında Fransa'daki Chamonix'de, on altı ülkenin katılımıyla gerçekleşirken, 4-20 Şubat 2022 tarihleri arasında takip ettiğimiz, Çin'deki Pekin Kış Olimpiyatları'na tam doksan bir ülke katıldı. Güncel olarak olimpik kış sporları arasında on beş branş bulunuyor: Alp disiplini kayak, artistik buz pateni, biatlon, bobsled, buz hokeyi, kayakla atlama, kayaklı koşu, kızak, körling, kuzey kombine kayak, serbest stil kayak, snowboard, sürat pateni, kısa kulvar sürat pateni ve skeleton. Pekin'de bunlardan Alp disiplinli kayak, kayaklı koşu, kısa kulvar sürat pateni ve kayakla atlama branşlarında yarışan ve toplam 7 sporcudan oluşan Türkiye takımı, ne yazık ki herhangi bir madalya sahibi olamadı. 2026 Kış Olimpiyatları, Kuzey İtalya'da, Milano ve Cortina d'Ampezzo'da gerçekleşecek.

TÜRKİYE'DE KIŞ SPORLARI.

Karda Özgürleşin: Kış Sporları ve Türkiye'den Öneriler.

Olimpiyatlarda kazandığı herhangi madalyası olmasa da Türkiye kış sporlarının yaygın bir şekilde yapıldığı, dünya standartlarında kış sporları tesislerinin bulunduğu ve kış sporlarına amatör ilginin de yoğun olduğu ülkelerden biri. Ülkemizde en yaygın olarak tercih edilen kış sporu, dünyada olduğu gibi kayak ve kayaktan farklı olarak iki bacağın da tek bir tahtaya bağlı olduğu snowboard. Bu iki popüler kış sporunun yanında, daha az bilinen, fakat yarattığı özgür-lük hissi de, salgılattığı adrenalin de en az onlar kadar güçlü iki sporu da Türkiye'deki kış sporları ve kayak merkezlerinde tercih edebilirsiniz. Denizde yapılan uçurtma sörfünün bir benzeri olan "snow kite" ve nehirlerde yapılan raftingin bir benzeri olan "kar raftingi". Snow kite, aynı anda hem bir kayma tahtası hem de bele bağlı bir kontrol barıyla koordine edilen bir uçurtmayla yapılıyor. Erciyes, Uludağ, Sarıkamış ve Kartalkaya'da yaygın olan bu sporu güvenli bir şekilde yapmak için, önce snowboard ardından da uçurtmayı yönetebilecek ölçüde kite eğitimi almak gerekiyor. Kar raftingi ise, birçok kış sporunun aksine bireysel bir spor değil, bir takım sporu. Dalgalarla mücadele edilen raftinge benzer olarak, yamaçtan kayarken çukur ve tümseklerle mücadele etmeye yönelik bu sporda, ekipçe içinde yer aldığı-nız botun kontrolünü sağlamayı hedefliyor ve takım ruhunu iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Özel imkanlara sahip pistlerin gerektiği bu spor için rotanızı Erzurum, Düzce, Trabzon ve Erzincan'daki kayak merkezlerine çevirebilirsiniz. Bunlar dışında ülkemizde genellikle çocuklara yönelik olarak algılansa da yetişkinlerin zevk alabileceği kızak, kayak merkezlerine gitmeden, İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyükşehirlerde şehir içindeki özel tesislerde de yapabileceğiniz buz pateni ve çok yaygın olmasa da yapılan yatırımlarla gelişmeye başlayan buz hokeyi, körling ve buz tırmanışı da tercih ediliyor.

Karda Özgürleşin: Kış Sporları ve Türkiye'den Öneriler.

HEM AMATÖRLER HEM PROFESYONELLER İÇİN.

Türkiye'de başta kayak ve snowboard için birçok pist ve imkanı bulunan, sporun yanı sıra lüks ve huzurlu bir kış tatilinin de keyfini çıkarabileceğiniz kayak ve kış sporları merkezleri arasında şunlar öne çıkıyor:

Kartalkaya, Bolu.

Karda Özgürleşin: Kış Sporları ve Türkiye'den Öneriler.

Bolu'daki Kartalkaya dünya standartlarındaki çeşitli eğim ve zorluk seviyelerindeki 25 pistiyle ve kayak ve snowboard tutkunlarına sunduğu bazı imkanlarla Türkiye'deki diğer kayak merkezlerinden ayrılırken, bir yandan da lüks otel ve restoranlarıyla konforlu bir tatil geçirmeniz için elinden geleni yapıyor. Söz konusu kış sporları olduğunda, Kartalkaya'yı diğer kayak merkezlerinden ayıran özelliği, Türkiye'nin en büyük ve sayılı "snowparkından" birine sahip olması. "Snowpark", tıpkı şehirlerdeki meydanlarda karşımıza çıkan kaykay parklarına benzeyen, kayak ve snowboardculara türlü numaralar yapma, farklı eğimlerdeki rampalardan atlama ve bunları pratik etme imkanı sunan geniş, düzlük alan anlamına geliyor. Kartalkaya'daki snowpark, çeşitli zorluk derecelerinde ana rampakicker line, bordercross, rail line ve railbox'lara sahip. Dorukkaya Hotel ve Kaya Palazzo Ski & Mountain Resort gibi klasik otelleri tercih edebileceğiniz gibi, kendi alanınıza sahip olabileceğiniz ve tam bir kış tatili geçirebileceğiniz bambaşka bir deneyim için Kaya Palazzo Luxury Chalets evlerini de tercih edebilirsiniz. Kartalkaya, özellikle son yıllarda açılan yeni lüks restoranlarıyla dünya mutfaklarından ve gurme lezzetlerden kış tatilinizde de vazgeçmemenizi sağlıyor. Bir buluşma noktası olarak tasarlanmış Palazzo Lounge Kartalkaya, Develi, Serafina, İnari Omakase, Palazzo Steak House ve Palazzo Patisserie gibi mekanlarıyla Türk mutfağından sushiye bir lezzet şöleni sunuyor ve geceleri ünlü DJ konuklarının performanslarıyla lezzetin ardından eğlenceyi getiriyor. Kartalkaya'daki bir diğer popüler mekansa Morino, ev yapımı pizza ve makarnaları, cezbedici barbekü seçenekleri ve zengin şarap menüsüyle dikkat çekiyor.

Uludağ, Bursa.

Karda Özgürleşin: Kış Sporları ve Türkiye'den Öneriler.

Lüks ve konfor dendiğinde akla önce Kartalkaya gelse de, Türkiye'deki kayak ve kış sporları merkezleri arasında en popüler, en köklü ve en çok yatırım yapılmış olanı kuşkusuz Bursa'daki Uludağ. Aralık- Nisan ayları arasındaki uzunca bir sezonda karla kaplı olan Uludağ, 30'dan fazla pisti ve 20 civarı teleskiyle farklı seviyelerdeki kayakçı ve snowboardculara birçok alternatif sunuyor. Kayak, snowboard ve kızak dışında Uludağ'da kiralık kar motorları ve ATV'lerle kar safarisine de çıkılabiliyor. Türkiye'deki en eski kayak merkezlerinden olduğu için, konaklama konusunda en çok alter-natifi sunan merkez de Uludağ oluyor. Konaklama için Beceren Hotel, Grand Yazıcı Uludağ, Ağaoğlu My Mountain gibi klasik seçenekleri tercih edebileceğiniz gibi, Monte Baia ve Karinna Hotel gibi yeni tesislere de göz atabilirsiniz. Monte Baia'daki Raclette A'la Carte Restaurant, dünya mutfağından seçenekler sunan, özellikle de fondü ve sıcak şarap gibi kayak klasiklerini tadabileceğiniz menüsüyle bölgenin dikkat çekici restoranlarından biri. Karinna Hotel'in restoranında ise 2000 metrede sushi keyfi yapılabiliyor. Kuşaklıkaya ve Tutyeli pistlerinin bulunduğu bölgedeki Ruby 2542, şömineli alanları ve güneşli havalarda karda güneşlenme imkanı sunan terasıyla olduğu kadar doyurucu ızgara ve başta çikolatalı pidesi olmak üzere odun fırını seçenekleri, leziz kokteylleri ve sıcak şaraplarıyla da öne çıkıyor.

Palandöken, Erzurum.

Karda Özgürleşin: Kış Sporları ve Türkiye'den Öneriler.

Türkiye'nin en yüksek kayak merkezi olan Erzurum'daki Palandöken, 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için tamamlanmış ve pistlerinin dik açısıyla biliniyor. Onu uluslararası bir destinasyon haline getiren bu özelliği, tabii ki bura-da kayabilmek için belli bir ustalık seviyesini de gerekli hale getiriyor. Tesisin Uluslararası Kayak Federasyonu tarafından slalom yarışları için tescillenmiş, kayak ve snowboard'a elverişli 22 pisti bulunuyor; sadece gündüz değil gece de kaymak yaygın bir şekilde tercih ediliyor. Palandöken'de aynı zamanda kızak, heliski, buz hokeyi ve yapay buz tırmanma duvarı üzerinde yapılan buz tırmanışı yapma imkanları da var. Erzurum'u tepeden izleyebileceğiniz odaları ve restoranıyla Sway Hotels Palandöken ve farklı noktalardaki kafe ve restoranlarıyla kayak merkezinin çeşitli alanlarına da yayılmış Dedeman Palandöken, bölgede tercih edebileceğiniz konaklama seçenekleri arasında. Igloo Kafe, spor sırasında enerji toplamanız için lezzetli ve doyurucu atıştırmalıklar sunan sıcak ve samimi bir mola noktası olarak, dağ manzaralı Teleski Cafe gurme atıştırmalıklarıyla, Palandöken Dağı'nın zirvesinde yer alan Ejder Cafe ise lezzetli aperatifleriyle favori duraklarınızdan olabilir.

Türkiye'deki Diğer Kayak Merkezleri.

Karda Özgürleşin: Kış Sporları ve Türkiye'den Öneriler.

Kartalkaya, Uludağ ve Palandöken dışında, İstanbul'a yakınlığıyla cezbeden, zirveden Sapanca Gölü'nün manzarasını izleyebileceğiniz, dört pistli Kartepe (Kocaeli); snowkite, ski-pass ve heli-ski için özellikle tercih edilmeye başlanan Erciyes (Kayseri); ve kayak sporu için oldukça elverişli ve Alpler'de yaygın olarak görülen toz kristal karın ülkemizde tek bulunabileceği tesis olan Sarıkamış (Kars) da tercih edilebilecek kayak ve kış sporları merkezlerinden. Ayrıca son dönemde Davraz (Isparta

Spor Mart 10, 2022
Borusan Oto Online Butik ve Aksesuar

Yakında Sizlerle

Hizmet verdiğimiz tüm markalarımızın butik ve aksesuar ürünlerini inceleyip satın alabileceğiniz Borusan Oto Online Butik ve Aksesuar platformumuz çok yakında sizlerle!

Borusan Oto E-Bülteni

Borusan Oto’dan ve temsil ettiğimiz markalardan en son gelişmeleri, heyecan verici yenilikleri ve özel fırsatları paylaştığımız aylık Borusan Oto E-bülten’ini keyifle okumak için formu doldurarak üye olabilirsiniz.


Kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında aydınlatma metnini buradan inceleyebilirsiniz.