Urla Bağ Bozumu: Şarap Tadımı İçin Gidebileceğiniz Bağ Evleri
Rotamızı bağ bozumu sezonu için İzmir'e çeviriyor ve Urla Bağ Yolu'nda şarap üreticilerini keşfe çıkıyoruz.
Tüm BMW
Modelleri
Tüm MINI
Modelleri
Tüm JAGUAR
Modelleri
Tüm LAND ROVER
Modelleri
Tüm BMW MOTORRAD
Modelleri
Rotamızı bağ bozumu sezonu için İzmir'e çeviriyor ve Urla Bağ Yolu'nda şarap üreticilerini keşfe çıkıyoruz.
Credit: https://www.pexels.com – ege
Tarihi, misafirperver insanları ve doğal güzellikleri ile Ege'nin en güzel tatil beldelerinden biri olan Urla, yemyeşil bağlarıyla da yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Antik çağlardan günümüze kadar devam eden şarapçılığın Urla'daki köklerinin aslında İyon, Pers ve Roma İmparatorluğu'na dayandığını biliyor muydunuz? Tarih boyunca önemli medeniyetlere ev sahipliği yapan bu otantik beldede bağ bozumu, Ağustos sonunda başlayarak Kasım ayına dek sürüyor. Yeni bir dönüşümün anahtarı olan ve İtalya'nın Toscana'sından ilham alan Urla Bağ Yolu projesi ise, tüm şarap üreticilerini birbirine bağlayan bir keşif yolu. Gezginlerin muhteşem manzaralara tanıklık etmesini sağlayan Urla Bağ Yolu'nda, bağlardan toplanan üzümler ayıklanıyor, yıkanıyor ve şarap yapımında kullanılıyor. Topraktan sofralara kadar uzanan şarapların tadına bakmak ise, unutulmaz bir deneyim yaşamanıza imkan sağlıyor. Bu kez, Türkiye'nin en değerli şarap üreticilerine ev sahipliği yapan Urla'nın Bağ Yolu projesi için yola çıkıyor, şarap tadımı için gidebileceğiniz en özel durakları sizlerle paylaşıyoruz.
Mozaik Şarapçılık
Küçük bir at çiftliğinin içerisinde bulunan Mozaik Şarapçılık, yeni nesillere aktarılan üzüm türlerinden elde edilen şaraplarıyla ön plana çıkıyor. Diğer şaraphanelerden farklı olarak yalnızca kırmızı şarap sunan Mozaik Şarapçılıkta, üretim İtalyan bir önolog eşliğinde yapılıyor. Tıpkı Toscana ve Bordo'da olduğu gibi, Mozaik Şarapçılıkta da bağlar hiçbir şekilde sulanmıyor. Bu sayede yer altında bulunan minerallerin üzüme aktarılması sağlanıyor. Corinto, Montepulciano, Petit Verdot, Syrah, Sangiovese, Tannat, Marselan, Rebo ve Ekigaïna olmak üzere 9 çeşit kırmızı üzümün bulunduğu bu şaraphaneye gitmeden önce mutlaka rezervasyon yaptırmanız gerektiğini hatırlatırız.
Credit: https://unsplash.com - Rodrigo Abreu
Urla Şarapçılık (Urla Bağ Yolu)
Bölgenin en büyük üreticilerinden biri olan Urla Şarapçılık, bir tabloyu andıran manzarası ise ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim yaşatıyor. En büyük misyonu bölgedeki şarapçılık kültürünü yeniden canlandırmak olan Urla Şarapçılıkta geçmişin kültürünü geleceğe taşımak için birbirinden özel çalışmalar yapılıyor. 11 çeşit şarabın üretildiği bu tesiste şarap tadımları ücretsiz. Bu yüzden özellikle hafta sonları yoğunluk olduğu için önceden rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Üstelik, tesisin içinde konaklama imkanı da sunuluyor.
USCA Şarapçılık
Filozof Anaksagoras’ın “US” felsefesine dayanan USCA Bağ Evi, doğayı bozmadan kaliteli şarap üretiminin yapıldığı bir nokta olarak ön plana çıkıyor. Kuşçular Köyünde bulunan bu tesis, William Shakespeare’in sonelerinden esinlendiği için her şarap şişesinin üzerinde bir sone ve kaçıncı şişede olduğunuzu gösteren bir numara bulunuyor. Butik bir şaraphane olan USCA, organik sertifikalı olduğu için üretim sınırlı sayıda ve üst düzey kalitede tutuluyor. Bu da USCA şaraplarını yalnızca bu tesiste ve belirli restoranlarda deneyimleyebileceğiniz anlamına geliyor. Üstelik, şarap üzümlerinin atası olarak bilinen ve yalnızca burada üretilen Syrah-Foça Karası, USCA'nın tadım menüsünde mevcut. Rezervasyon yaptırarak gelen ziyaretçilere klasik tadım, anlatımlı tadım ve premier tadım olmak üzere 3 farklı seçenek sunuluyor. Şarapların hasattan üretime kadar olan tüm aşamalarını merak ediyorsanız, anlatımlı tadımı tercih ederek unutulmaz bir deneyim yaşayabilirsiniz.
Credit: https://unsplash.com - Ales Maze
Perdix Şarapçılık
Şık mimarisi ile dikkat çeken Perdix Şarapçılık, mutlaka gitmeniz gereken şaraphaneler arasında yer alıyor. İsmini bölgedeki kekliklerin güzelliğinden esinlenerek alan Perdix, aslında Yunancada ''keklik'' anlamına geliyor. Tamamen organik bir şekilde yetiştirilen üzümlerden şarap üretimi yapılan bu tesiste, kaliteden ödün verilmiyor. Cabernet Franc & Petit Verdot, Pinot Noir, Bornova Misket ve Boğazkere şaraplarının tadına bakabileceğiniz tesiste, pizza, mozzarella salatası gibi şarap tadımına eşlik edecek ürünlerin sunulduğu bir restoran da bulunuyor.
Urlice Şarapçılık
Bölgenin ilk butik şarap üreticisi olarak bilinen Urlice Şarapçılığın hikayesi, uzun yıllar Amerika'da yaşayan Reha ve Bilge'nin Urla'ya yerleşmesi ve şarap üreticiliği yapmasıyla başlıyor. Adını Ulice isminde bir kralın kızından alan bu bağ evinde, şarapçılığın yanı sıra organik tarım ve “slow food” (yavaş, yani sürdürülebilir gıda) işletmesi de bulunuyor. Özel şarap tadım etkinliklerine yer verilen Urlice'de üretim, yıllandırma, hasat ve restoran hizmetleri aynı yerde yapıldığı için üzüm bağlarının topraktan sofralara kadar uzanan hikayesi en iyi şekilde yansıtılıyor. Restoran bölümünde sunulan pizza, yerel otlarla hazırlanan salatalar ve peynir tabağı gibi lezzetler, organik şaraplara eşlik ediyor.
Credit: https://unsplash.com - Kym Ellis
Çakır Şarapçılık
Çakır Şarapçılığın hikayesi, uzun yıllardan beri bağcılıkla uğraşan Çakır ailesinin sonunda hayallerini gerçekleştirmek için attığı adımlarla başlıyor. İlk üretimin 2018 yılında yapıldığı şaraphane, 2020 yılından bu yana ziyaretçilere açılarak birbirinden özel şarapları şarap severlerle buluşturuyor. Üstelik ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim yaşatmak isteyen tesiste konaklama imkanı da bulunuyor. Şarap tadımına eşlik edecek Ege ve İtalyan mutfağı lezzetleri, bağ evinin içinde konumlanan restoranda sunuluyor.
İkidenizarası Şarapçılık
Yağcılar Köyü'nde bulunan İkidenizarası Şarapçılık, isminden anlaşılacağı üzere iki denizin tam ortasında bulunuyor. 2021 yılından beri hizmet veren bu bağ evi, çok iyi şaraplar üreterek bunu paylaşmayı ve Yağcılar'ı şaraphanesiyle bilinir kılmayı hedefliyor. Üretimden hasat anına kadar kaliteyi korumayı başaran bu şaraphanede, 5 çeşit şarap bulunuyor.
Credit: https://unsplash.com - Vince Veras
MMG Şarapçılık
Adını tarihte üretilen ilk alkollü içecek olan Met'ten (bal şarabı) alan MMG Şarapçılık, 50 dekarlık bir arazi üzerinde üretim gerçekleştiriyor. MMG Şarapçılık, 'gece hasadı' yapmaları ile diğerlerinden ayrılıyor. Kalite standartlarını koruyarak gece hasadını elleriyle yapan üreticiler, manuel presleme ve yer çekimiyle aktarma gibi geleneksel yöntemleri tercih ediyor. MMG Şarapçılık, tadım salonunun yanı sıra özel davetler ve yemekli organizasyonlar için oluşturulmuş geniş restoran alanıyla da ziyaretçilerine farklı bir deneyim yaşatıyor.
Hus Wines
İsmini Klazomenai'den yani bir zamanla Urla'da yaşadığı düşünülen dev kanatlı bir domuzdan alan Hus Wines, bir çift tarafından işletilen butik bir şaraphane. Anadolu'nun farklı bölgelerinde özel olarak üretilen üzümler, bu tesise getirildiğinde şarap üretimine başlanıyor. Mahzenlerde yıllanan şaraplar, bağ bozumu dönemiyle birlikte tadım masalarındaki yerini alıyor. Hus Wines'da aynı zamanda restoran da bulunuyor. Zevkli yemek-şarap eşleşmelerinin yapıldığı restoranda, her yudumun ardından bir ferahlık hissi geliyor.